Interjú ügyosztály: TANKCSAPDA

Mindig is jellemző volt ránk, hogy nem a kézenfekvő dolgokat részesítjük előnyben.”Nem hiszem, hogy különösebben bemutatásra szorulna a debreceni Tankcsapda, akik március 6-án vágtak neki a tavaszi turnéjuknak, mely során a tavaly októberben napvilágot látott Rockmafia Debrecen lemezük is bemutatásra kerül. Az új album visszajelzéseiről, az újfajta lemezterjesztés előnyeiről, a bandát érő kritikákról, és a közeledő 25 éves jubileumról Lukács Lacival és Sidivel beszélgettem az A38 hajó gyomrában.

Ma reggel belefutottam a legutóbbi klipetek egy-két internetes kommentjébe, de a harmadiknál abbahagytam az olvasást. El szoktátok olvasni ezeket a véleményeket? Foglalkoztok egyáltalán az ilyen jellegű kritikákkal?
Sidi: Ha jól akarsz szórakozni, akkor érdemes elolvasni és jót derülni az ékes szólásokon, de szerintem jobb, ha elkerüli az ember.
Lukács: Ha most visszamennénk az időben, amikor még nem volt youtube meg netes fórum és társai, szóval ’92 végére, amikor megjelent a Legjobb méreg lemezünk, akkor még csak kazettán.
December 22-én.
Lukács: Így van és 1993 tavaszán-nyarán terjedt el az anyag országszerte. Mi már akkor megkaptuk, hogy eladtuk magunkat, mondván egy rendes punk-rock zenekar nem szerződik le egy kiadóhoz.
Ezt már akkor kritikaként fogalmazták meg felétek?
Lukács: Igen, mondhatni a Legjobb méreg albumtól folyamatosan megkapjuk az emberek egy bizonyos részétől, hogy a régi Tankcsapda jobb volt, vagy már csak slágereket gyártunk, meg hogy divatbanda lett belőlünk és még reggelig folytathatnám a sort.
Ilyen és ehhez hasonló kritikákkal a külföldi bandákat is megtalálják.
Sidi: Persze, ez egy rakás bandánál megfigyelhető. Például a Metallica is megkapta, hogy a Kill ’em all meg az …and Justice for all még jó volt, de a Blacknél Hetfield-ék már teljesen eladták magukat. Amikor kijött a Mi a fasz van? című nótánk, akkor valakinek azt sikerült írnia, hogy „Gyerekek! Ennyire kell az a pénz?”
Lukács: Nekem is ez ugrott be először. Valóban egy jól irányzott slágerként aposztrofálható a dal, efelől semmi kétség.
Annyit látni a TV műsorokban, de a rádió is ontja magából.
Lukács: Olyan komment is születetett a dal kapcsán, ami arról szól, hogy a Tankcsapda már tényleg csak rádióslágerekben tud gondolkodni. Akinek a Mi a fasz van? rádióbarát sláger, annak a Tankcsapda valóban egy Dolly Roll kategóriával egyenértékű banda, ezzel nem tudok vitába szállni.
Sidi: Itt nem arról van szó, hogy degradáljuk azokat, akik bizonyos kritikákat fogalmaznak meg felénk, de az agyatlan fröcskölődésnek nem látjuk sok értelmét. Mindenesetre a turnébuszban jókat szórakozunk egy-egy aranyköpésen.

Fotó: Reszegi László


Most, hogy ezt a témát jól kiveséztük, térjünk rá az aktualitásokra. Március 6-án indult el a Tankcsapda tavaszi turnéja. Tavaly a 8 állomásos Rock a nevem arénaturnét nyomtátok végig, amit a debreceni Főnix csarnokban egy hatalmas bulival zártatok, idén viszont a kisebb klub bulikat részesítitek előnyben. Ráadásul Budapesten egymáshoz viszonylag közeli időpontban háromszor is játszotok. Mi ennek az oka?
Lukács: A tavaszi turné általában a kisebb klub bulikkal kezdődik. Mindig is nagyon sokat játszottunk klubokban, ebben nincs semmi meglepő.
A budapesti állomásokra azért annyira nem jellemző a klubkoncert, vagy rosszul tudom? 2009-ben a Diesel Club-ban volt ilyen méretű helyen fellépésetek, ahol az első 4 album dalaiból szemezgettetek.
Lukács: Budapest esetében ez kevésbé jellemző ránk, ez igaz. Ha innen nézzük, akkor valóban szokatlannak tűnhet, hogy egyszer az ország legnagyobb befogadóképességű helyein lépünk fel, aztán pár hónap múlva egy 200 fős pinceklubban adunk koncertet. Mindig is jellemző volt ránk, hogy nem a kézenfekvő dolgokat részesítjük előnyben. Hogy a kérdésedre is választ adjak, az egész mögött csupán az áll, hogy sokat szerettünk volna játszani a tavasz folyamán. Azért döntöttünk három budapesti helyszín mellett, mert ilyet még soha nem csináltunk.
Hogyan került a lehetséges helyszínek közé a Kék Yuk? Bevallom, amikor először láttam a koncertnaptárotokat a honlapon, azt hittem elírás történt.
Lukács: Ahogy korábban már szóba került, állandóan megtalálnak minket olyan kritikák, hogy elszakadtunk a gyökereinktől, mert a Tankcsapda már csak arénákban, meg a nagy fesztiválokon lép csak fel. A kemény, old school punk-rockerek számára adott volt a lehetőség végighallgatni egy ütős Tankcsapda műsort egy 200 fős pinceklubban, ami a szó szoros és átvitt értelmében is egy igazi underground hely. A mai A38 hajós állomás is, meg a Barba Negrás est is klubkoncert. Sok bulit játszunk és jellemzően kisebb helyeken, alapvetően ez a koncepció.
Milyen élményekkel gazdagodtatok a Kék Yuk-as koncerten? Aréna után egy 200 fős helyszín, azért mégis más élményt nyújt, nem?
Sidi: Átadom a szót Lacinak. Laci, milyen volt a koncert?
Lukács: Köszönöm, Sidi! Képzeld el, ha te nem lettél volna ott…
Sidi: …akkor Tamással ketten jobban elfértetek volna a színpadon. Nekem egy borzasztóan nosztalgikus és egyben hatalmas élményben volt részem. Nem mondom, voltak bizonyos fizikális korlátai az estének. Mi csak az első sort láttuk és minket is csak az első sorban lévő keménymag látott. Utólag mesélték, hogy jó volt a buli, de csak a fejünk búbját látták. Nyilván ilyen egy klubkoncert, de bármennyire is pátoszosnak hangzik, nagyon jó érzés együtt lélegezni, lüktetni a közönséggel.
Laci: Eladtad magad, Sidi. Tök mindegy, mit mondasz! (nevetés)
Sidi: Mivel eladtam magam, ezért most azt kell mondanom, amit a közönség hallani szeretne. Viccet félretéve egy kimondottan emlékezetes este volt és szerintem a többiek is így érezték. Laci nem, mert a legjobban ő adta el magát.
Laci: Nem akartam mondani, de megvettek, hát most mi csináljak?
Sidi: Akkor nincs mit tenni, ezt jól látod. (nevetés)
Laci: Komolyra fordítva a szót, a Tankcsapda a korai években rengeteget játszott hasonló helyeken. Ha azt vesszük, a Kék/Vörös Yuk kifejezés is az egykori Fekete Yuk-ra utal, ahol gyakori fellépők voltuk. Az egész Yuk-as estének megvolt az a jó értelemben vett régimódi, old-school feeling-je, hogy ezekkel a szép magyar kifejezéssekkel éljek. A Tankcsapda mindig is szeretetett a közönséggel közvetlen kapcsolatot tartani, erre a Yuk-as koncert kiváló lehetőséget biztosított. Akik ott voltak a Kék Yuk-ban, azok tényleg ’csapda rajongók, mert a kifejezetten barátságtalan idő és a hétköznap ellenére megtiszteltek minket a figyelmükkel, amiért borzasztóan hálásak vagyunk.

Fotó: Bauer Attila


Beszéljünk egy kicsit a legutóbbi, Rockmafia Debrecen lemezről. Miért egy „f”-fel került a Rockmafia a lemezborítókra?
Sidi: Ennek teljesen egyszerű oka van, hiszen eredendően a mafia olasz szó, amely egy f-fel írandó. Különösebben nem is merültünk el ebbe a kérdésbe. Nem hoztunk össze egy zenekari gyűlést, hogy most akkor a magyarosított verziót vagy az eredeti olaszt használjuk.
Lukács: Én akartam, de a többiek rám se bagóztak, mondván, hogy eladtam magam.
Sidi: Azt gondoltuk legyen úgy, ahogy eredetileg írva vagyon. Így lett belőle Rockmafia Debrecen.
Lukács: Emellett meg egy összetartó brigád vagyunk, erre utal a lemezcím. Egy rockzene köré csoportosuló banda, egyenesen Debrecenből. Hú, de szépen hangzott!
Sidi: Úgy is mondhatnánk, hogy egy kemény zenét játszó összetartó csapat Debrecenből, de ez lemezcímnek kevésbé életképes.
Lukács: Dehogy! Megjelent a Tankcsapda legújabb lemeze, kemény zenét játszó összetartó csapat címmel. Kár, hogy előbb nem jutott eszünkbe. (nevetés)
Sidi: Nyilván a mafia szó magában hordozza az összetartást és az egységet, ezt nem kell túlságosan magyarázni. Itt megjegyezném, hogy nem csak hármunkról van szó, hanem az egész tankcsapatra, akik nap, mint nap velünk vannak.
Mennyi fogyott eddig a lemezből? Az arany és a platina státuszt már elérte.
Lukács: Most éppen neutronlemeznél járunk.
Sidi: Nem is, mert titániumlemeznél. Na jó, hagyjuk a hülyeséget! A napokban hagyta el a 21 ezret, ami jól alátámasztja az álláspontunkat, miszerint nem kell a cd-t temetni. A cd-nek igenis van létjogosultsága, csak egy olyan árat kell szabni ennek a hanghordozónak, ami ma Magyarországon megfizethető. Mi egy igényes digipack-os, booklet-tel ellátott kiadványt, amilyen a Rockmafia Debrecen korong, 990 Ft-ra lőttük be.
Lukács: Szerencsére nagyon rövid időn belül igazolt minket a sztori, hogy igenis van erre igénye a rajongóinknak.
Az eladási mutatók is a ti elképzeléséteket a nem hagyományos, Mol kutas terjesztést támasztják alá.
Lukács: Így van, szerencsére.
Sidi: Ha bármilyen más láncolattal szerződtünk volna le, akkor se lehetne ennyi helyen megvásárolni a lemezt, mint ebben a konstrukcióban.
Lukács: Ha jól tudom, összesen 272 helyen található Mol-benzinkút az országban, ahol kapható az album.
Sidi: Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy az eddigi visszajelzések is azt bizonyítják, hogy szeretik is, ami rajta van. A lemez maga van olyan erős, hogy ezt a példányszámot generálni tudja.
A Mol terjesztésnek hátulütőjét Tamás fogalmazta meg, miszerint ebben a konstrukcióban nincs mód szervezett dedikálást tartani, mint anno a lemezboltokban, vagy legalábbis nehezen kivitelezhető.
Sidi: Szinte lehetetlen. Ezt most inkább a koncertek után, nem meghirdetett módon oldjuk meg. Persze nem mindig jön össze, de azért az esetek túlnyomó részében megvan rá a lehetőség, hogy a koncertek után megejtsük az ilyen jellegű találkozásokat. Biztos vagyok benne, hogy lesz még idén szervezett dedikálás, de egy benzinkútnál valóban nehéz lett volna kivitelezni.
Lukács: Nem is arról van szó, hogy nem tudtuk volna megszervezni, mert ha azt meg tudtuk oldani, hogy egy benzinkúton koncertezzünk, akkor egy dedikálást is megvalósíthattunk volna. Viszont lássuk be, a hajdúszoboszlói 12-es számú benzinkútnál meghirdetett esemény elég életszerűtlennek mondható, érted. Valamit, valamiért. Rengeteg előnnyel jár a Mol-lal történő együttműködésünk, azon belül is a lemezterjesztés, eddig senki sem bánkódott amiatt, legalábbis nem hallottunk róla, hogy nem tartottunk Budapesten vagy máshol egy nagyszabású dedikálást.

Fotó: Bauer Attila


A turné során kikkel játszotok együtt? A mai nap a szintén debreceni Szeggel.
Sidi: Szerintem őket be sem kell mutatni. Régóta tolják a szegeret, akarom mondani a szekeret.
Lukács: A szegeret. Sidi, brillírozol! (nevetés)
Sidi: Aztán a székesfehérvári Burnout zenekarral, a Helo Zep!-pel Gödöllőről, de az egyik helyszínen az Ektomorffal is együtt játszunk, meg persze a helyi zenekarokkal.
Lukács: Sajnos elmúlt az az időszak, amikor egy zenekar anyagi értelemben véve megengedhetné magának azt, hogy egy ismertebb bandához verődve egy két-háromhónapos turnét végignyomjanak. Egész egyszerűen nincs a zenekaroknak annyi pénze, hogy saját maguknak finanszírozzanak egy 12-14 állomásos koncertsorozatot, ezért kísér minket más és más együttes egy-egy állomáson. Mi azzal tudunk segíteni, hogy lehetőséget biztosítunk nekik, hogy előttünk játszanak.
Tavaly a Legjobb méreg lemezetek 20. évfordulóján, december 22-én eljátszottátok a teljes lemezanyagot. Terveztek-e hasonló dolgot a következő Jönnek a férgek vagy az azt követő Ember tervez kapcsán a 25 éves jubileum küszöbén?
Lukács: A jövő év valóban a 25 éves jubileum jegyében fog telni, de nem tartom valószínűnek, hogy külön fókuszálni fogunk a Jönnek a férgekre. Inkább az elmúlt 25 évet foglaljuk majd tisztességesen össze. Hogy mi lesz 2015-ben, mikor az Ember tervez lesz 20 húsz éves? Fogalmam sincs, de egyelőre 2013-mat írunk, ez a kérdés a jövő zenéje.
Nemrég debütált a New York-i Gun4Gun zenekar Dark Crown klipje, melyben Cseresznye tépi a húrokat. Mennyire kíséritek figyelemmel Cserkó zenei életútját? Tartjátok vele a kapcsolatot?
Lukács: Keserűséggel a hangomban kénytelen vagyok azt mondani, hogy mi tartanánk vele a kapcsolatot, de Levente néhány hónappal ezelőtt kijelentette, hogy csak az ügyvéde jelenlétében hajlandó velünk kommunikálni. Ez az ő kérése, amit maximálisan tiszteletben tartunk, ezért direkt módon nem kommunikálunk egymással. Fizetjük az ügyvédeinket, ők meg jól elbeszélgetnek egymással. (nevetés)
Sidi: A nótát természetesen láttuk, szerintem teljesen rendben van.
Lukács: A dalt egyébként már jóval korábban is hallottuk mielőtt még a videoklip kijött volna.
Jövőbeli tervek?
Sidi: Szeretnénk jobban eladni magunkat. Vannak érdeklődők, nekem már 4000 Ft-ot is ajánlottak, tudom, hogy az összegekről nem illik beszélni, de ezúttal kivételt teszünk.
Lukács: Napi 4000 Ft-ért mindent bevállalunk. Lángra gyúlunk, ha kell. Aki olvassa majd ezt a beszélgetést, az keressen meg minket a www.barkinekeladjukmagunkat4000ftert.com-on, írja meg a feltételeket, küldje el a lóvét a számlánkra és már megyünk is! (nevetés)
És komolyan?
Sidi: A jövő év nyilvánvalóan a 25 éves jubileumról fog szólni, aminek a tervezése már elkezdődött, de azért ne szaladjunk ennyire előre. Még a turné elején járunk, ami október elejéig el fog tartani, de még az év végén is lesz pár koncertünk.
Lukács: Ez az évünk, leszámítva az október közepétől november végéig tartó szünetet, a turnézásról szól. Rengeteg koncertünk lesz, rengeteg meghívásnak tudunk eleget tenni. Az év vége felé érezni lehet majd a jubileum előszelét, amely a rajongók számára is egyértelművé teszi, hogy mire számíthatnak a 25 éves évfordulótól, de addig szinte megállás nélkül koncertezünk.
Ferenczi
Diszkográfia
1989 Baj van!! (Demo)
1990 Punk & Roll
1992 A legjobb méreg
1994 Jönnek a férgek
1995 Az ember tervez
1997 Connektor :567:
1999 Ha zajt akartok!
1999 Tankológia
2001 Agyarország
2002 Baj van!! (újramasterelt)
2003 Élni vagy égni
2004 A legjobb mérgek
2006 Mindenki vár valamit
2009 Minden jót
2012 Rockmafia Debrecen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése